O tym, że nie ma się czego bać

Dodane: 31-10-2016 03:06
O tym, że nie ma się czego bać stomatologia zachowawcza elbląg

Rodzaje i typy protez

Stomatologia to bardzo szeroko rozumiane pojęcie w którym znajduje się wiele różnych poddziałów. Protetyka to tylko jednak z nich, a rodzaje i typy dostępnych dzisiaj protez jest na tyle duża, że czasami ciężko się zdecydować która opcja będzie dla nas bardziej odpowiednia.

Obecnie najbardziej zaawansowaną metodą protetyki jest osadzanie koron cyrkonowych na wcześniej założonych implantach, takie rozwiązanie jest bardzo trwałem. Niestety jest to również najdroższa dostępna metoda leczenia protetycznego. Mimo wszystko polecana jest nie tylko przez dentystów, ale i samych pacjentów.


Jak długo myjesz zęby swoją szczoteczką?

Szczoteczka do zębów to podstawowe nadrzędzie do dbania o higienę jamy ustnej. Jednak większość Polaków zapomina o tym, że powinniśmy ją regularnie wymieniać. Przeciętnie używamy tej samej szczoteczki przez okres ok. 1,5 roku. To zdecydowanie za długo! Ten "gadżet" należy zmieniać co pół roku, lub nawet co trzy miesiące. Przede wszystkim - jeśli czyścimy zęby czymś, co już praktycznie nie ma "włosków", to jak chcemy to zrobić dokładnie? Naprawdę warto zwracać uwagę na takie kwestie, zwłaszcza że to naprawdę nie jest wielki wydatek. Czego nie można powiedzieć o wizycie u stomatologa.


Próchnica - najczęstszy problem stomatologiczny

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w



© 2019 http://nasza-klasa.edu.pl/