Inwestujemy w nowoczesną klimatyzację

Dodane: 05-07-2017 05:27
Inwestujemy w nowoczesną klimatyzację serwis instalacji klimatyzacyjnych Warszawa

Pompa_ciepła - definicja z Wikipedii

Pompy ciepła najczęściej mają zastosowanie w:

W chłodziarkach i zamrażarkach ciepło jest "wypompowywane" z przechowywanych produktów (co obniża ich temperaturę) a oddawane do pomieszczenia, w którym stoi lodówka lub zamrażarka. Pompa ciepła zastosowana do ogrzewania pomieszczeń "wypompowuje" ciepło z otoczenia o niskiej temperaturze (z gruntu lub powietrza na zewnątrz budynku) i po podniesieniu temperatury czynnika roboczego oddaje ciepło do ogrzewanego pomieszczenia.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła


Ustawienia szpitalnej klimatyzacji

Pacjenci różnych szpitali nie powinni być przegrzewani w okresie letnim. Trzeba przyznać, że osoby chore bardzo źle znoszą przebywanie w wysokich temperaturach. Dlatego w szpitalach bardzo często montowana jest klimatyzacja nie tylko w gabinetach lekarskich, ale też na salach chorych. Koszty użytkowania takiej klimatyzacji uzależnione są od tego, jak gorące lato występuje w jakimś roku oraz od tego, jakie zapotrzebowanie temperaturowe przedstawiają konkretni pacjenci. Również koszty samego montażu szpitalnej klimatyzacji mogą być bardzo różne, jednak obecnie najczęściej można otrzymywać dotacje na montaż takiej klimatyzacji. Jej odpowiednie ustawienie pozwoli na zapewnienie prawdziwego komfortu i bezpieczeństwa pacjentom.


Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo



© 2019 http://nasza-klasa.edu.pl/